Optimistische mensen zijn gelukkiger dan pessimistische mensen, doordat optimisten meer hun best doen, omdat ze vertrouwen in een goede afloop. Optimistisch zijn lijkt veel op dankbaarheid. Maar optimisme gaat niet alleen over het verleden en het leden, maar betekent ook dat je de toekomst zonnig inziet. Optimistisch zijn zorgt ervoor dat je erop vertrouwt dat je je levensdoelen op de lange termijn verwezenlijkt.
Optimisten zijn grotere doorzetters
Als je iets haalbaar vindt, dan doe je alles om dit te bereiken, ook als je geconfronteerd wordt met tegenslagen. Er blijkt uit onderzoek dat optimisten grotere doorzetters zijn en dat ze meer en ambitieuzere doelen stellen. Door hun grotere inzet zijn optimisten succesvoller op professioneel, academisch, sportief en sociaal gebied en ze hebben zelfs een betere gezondheid. Dit alles heeft weer een positieve uitwerking op het geluksgevoel van optimisten. De positieve gedachten maken zich door de grote inzet vanzelf waar, ook wel self-fulfilling prophecy genoemd. Optimisten beseffen dat de toekomst afhankelijk is van inzet. Hierdoor ervaren ze een gevoel van controle (Lyubomirsky).
Optimisten meer bewust van risico’s
Vaak wordt er gedacht dat optimisten roekeloos zijn en niet bewust van risico’s. Echter uit onderzoek blijkt juist dat optimisten zich meer en niet minder bewust zijn van risico’s. Optimistisch zijn blijkt goed te werken in tijden van tegenspoed. Optimisten zijn minder vaak depressief of angstig. Na het vernemen van een ernstige diagnose ontkennen optimisten de situatie niet, maar accepteren zij doorgaans de realiteit van hun situatie en maken ze er het beste van. Optimistisch zijn kan er zelfs voor zorgen dat je meer geliefd bent bij anderen.
Maar hoe doe je dat, optimistisch zijn? Hieronder staan een paar oefeningen om je daarbij te helpen.
Mijn ideale toekomst:
Zoek een rustige plek op en neem twintig tot dertig minuten de tijd om na te denken over wat je van je leven verwacht over één, vijf of tien jaar. Ga ervan uit dat alles uitkomt waar je nu op hoopt en visualiseer dit. Je hebt je best gedaan, hard gewerkt en je doelen gehaald. Schrijf dit op. Door te schrijven over je levensdoelen, orden je je gedachten en vind je betekenis in je levenservaringen. Je krijgt inzicht in jezelf. Je leert je prioriteiten kennen, je emoties en beweegredenen, je identiteit, wie je werkelijk bent en wat er in je omgaat.
Stel jezelf eerst een grote vraag…
Ga na bij jezelf hoe je jezelf kan verwoorden in één zin. Voor mij is de zin: draag bij aan het geluk van zoveel mogelijk mensen nu en in de toekomst (duurzaamheid). Wat is jouw zin?
…..en dan steeds kleine vragen:
Het stellen van een grote vraag is niet voldoende. Wanneer je toewerkt naar een groot doel, dan zijn er veel momenten waarin er geen mensen langs de weg staan te applaudisseren. Het is hard werken. Hoe kun je jezelf gemotiveerd houden? Door aan het eind van elke dag jezelf af te vragen: Ben ik beter dan gisteren? Oftewel: zet elke dag doelen die je de volgende dag wilt halen, al zijn ze nog zo klein. Denk aan SMART.
Pessimistische gedachten
Welke pessimistische gedachten heb je automatisch? Probeer deze gedachten te vervangen door een gunstigere en positievere gedachte. Voorbeeld van een obstakel gedachte: Die presentatie ging waardeloos. Ik zal nooit goede presentaties geven. Schrijf deze negatieve gedachten en de alternatieve gedachten op. Stel je daarbij de volgende vragen:
- Wat zou deze situatie of ervaring nog meer kunnen betekenen?
- Kan er iets goeds uit voorkomen?
- Biedt het enige mogelijkheden?
- Welke lering kan ik eruit trekken en toepassen in de toekomst?
- Heb ik er krachten uit ontwikkeld?
Workshop Effectief gelukkig werken
Ontdek waar jij gelukkig van wordt en je zult succesvol zijn. Volg een workshop Effectief gelukkig werken: bekijk deze korte film voor een korte impressie. Voor meer informatie over een in-company training klik hier. Wil jij meer weten over over hoe je gelukkiger kan werken? Neem dan vooral contact op met mij (06 212 901 84 of mhobbelt@gmail.com). Ik beantwoord graag elke vraag over geluk.
Mooi geschreven met praktische tips. Door feedback te vragen zou het ook nog kunnen blijken dat anderen je presentatie wel goed vonden. Het hoeft niet perfect te zijn.
Thanks. Goed om te horen dat je er wat aan hebt. 🙂 Succes met je presentaties.