“Exploring What Matters” is een unieke en inspirerende 8-weekse cursus. De cursus is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek en eeuwenoude wijsheid. Bedoeld voor iedereen die in actie wil komen voor een positieve en gelukkige samenleving. Hoe kan je gelukkiger worden?
Action for Happiness Nederland is de initiator achter deze cursus. Course leaders Januschka Veldstra en Michiel Hobbelt organiseren deze cursus samen in Utrecht vanaf 5 april.
CURSUS PROGRAMMA
Week 1: What really matters in life?
Veel dingen zijn belangrijk in het leven, maar hoe bepalen we wat er werkelijk toe doet? Tijdens deze sessie onderzoeken we, of een sterkere focus op geluk misschien voor iedereen beter is.
Week 2: What actually makes us happy?
Er wordt ons verteld dat geluk een gevolg is van meer hebben en meer verdienen, maar is dat echt waar? Vloeit geluk voort uit omstandigheden, of uit onze innerlijke houding? Kunnen we leren gelukkiger te zijn?
Week 3: Can we find peace of mind?
Het leven kan erg stressvol zijn. Tijdens deze sessie onderzoeken we hoe we effectief met hoogtepunten en tegenslagen om kunnen gaan. We kijken naar een aantal vaardigheden die ons kunnen helpen weerbaarder te worden.
Week 4: How should we treat others?
Onze samenleving lijkt steeds individualistischer en competitiever te worden. Is dit gewoon de aard van de mens, of zijn we van nature onzelfzuchtig? Hoe zouden we ons ten opzichte van anderen moeten gedragen – en kunnen we leren meer compassie en mededogen te hebben?
Week 5: What makes for great relationships?
We zijn sociale wezens en de meesten van ons weten dat onze relatie met anderen van levensbelang zijn. Maar wat heeft nu echt invloed op onze relaties en wat zijn de praktische dingen die we kunnen doen om ze te versterken?
Week 6: Can we be happier at work?
Werk is een groot deel van ons leven, maar velen van ons ervaren werk als stressvol en frustrerend. Behalen gelukkigere organisaties betere resultaten? Wat maakt ons gelukkig op het werk? En wat kunnen we daar zelf aan doen?
Week 7: Can we build happier communities?
Wat betekent het om goed samen te leven – en waarom zijn sommige samenlevingen zoveel gelukkiger dan anderen? In deze sessie onderzoeken we hoe we een samenleving kunnen creëren waarin mensen meer voor elkaar zorgen, beter verbonden en gelukkiger zijn.
Week 8: How can we create a happier world?
In deze sessie komt alles wat aan bod is gekomen tijdens de cursus samen. Deze sessie heeft als doel om vele te inspireren om op een manier te leven die bijdraagt aan een gelukkigere wereld, niet alleen voor onszelf maar ook voor anderen.
Praktische informatie
Wanneer: 19 , 26 april, 3, 10, 17, 24, 31 mei en 7 juni.
Hoe laat: 19.00-21.30
Waar: Utrecht
Donatie: We vragen een vrijwillige bijdrage van 120,- Euro. Deze gaat rechtstreeks naar Action for Happiness Nederland.
Opgeven: Stuur een mail naar mhobbelt@gmail.com. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Course leaders:
Januschka Veldstra heeft een Bachelor in (Cognitieve Neuro-) Biologie en voltooide, na een omweg via de medische ethiek, in 2015 een Master Creatief Schrijven aan de University of Kent. Geluk fascineert haar al jaren en er mag wat haar betreft veel meer aandacht aan besteed worden. Hier heeft ze zelf aan bijgedragen door een serie workshops rondom geluk op te zetten in 2014 en nu via Action for Happiness. Naast amateur gelukszoeker is Januschka ZZP’er, met een focus op communicatie. Geluk, dat zijn de anderen én dat is hard meezingen met haar favoriete muziek.
Michiel Hobbelt behaalde een Master Sociale Psychologie aan de UvA. Hij is tijdens zijn studie geïnteresseerd geraakt in duurzaamheid. Tot zijn spijt werden vooral de technische oplossingen serieus genomen om duurzaamheidsproblemen het hoofd te bieden. Gedragsverandering kreeg nauwelijks een plaats binnen de vakken. Als masterstage organiseerde Michiel een symposium over Geluk waar niet alleen drie professoren spraken, maar ook drie Tweede-Kamerleden, waaronder Femke Halsema. Na zijn studie werkte hij voor geluksprofessor Ruut Veenhoven, één van de sprekers. Hij richtte het trainingsbureau Duurzaam Geluk op en geeft sindsdien trainingen, workshops en lezingen over het leren van gelukkig zijn.
het lijkt me een zeer inspirerende cursus. Wordt hij in het nederlands gegeven? Maar is die vrijwillige bijdrage van €120 het enige dat betaald hoeft te worden?
Hoi Trees, goede vraag. De cursus is in het Nederlands. Alleen het werkboek en de video’s zijn in het Engels. Er kan wel geholpen worden met vertalen. 120 euro is inclusief koffie en thee. Er komt alleen nog 10 euro bij voor het werkboek. Dus voor 8 keer is het maar 15 euro per keer. Leuk als je deelneemt. 🙂 Fijne groet, Michiel